Fibretherm tehostaa kuidun määritystä kotieläintieteen laboratoriossa Viikissä
Helsingin Yliopiston Maatalous- ja metsätieteiden tiedekunnan maataloustieteiden osaston kotieläintieteen laboratorio Viikissä tekee aktiivisesti NDF-kuidunmääritystä rehuista sekä sonnasta. Lisäksi tehdään jonkin verran myös ADL- ja ADF-kuitujen määritystä.
- Viikin opetus- ja tutkimustilalla tehtävissä ruokintakokeissa NDF-kuitumääritys on yksi rehun ravitsemuksellista laatua kuvaava määre, kertoo Karoliina Heinonen kotieläintieteen laboratoriosta.
Gerhardtin Fibretherm-kuidunmäärityslaite otettiin käyttöön elokuussa 2019. Hankintaprosessissa oli mukana monia onnistuneita vaiheita, jotka vakuuttivat laboratorion väen.
- Kävimme kuulemassa Gerhardtin edustajan kattavan esittelyn laitteesta kevään 2019 Chembio-messuilla, jonka jälkeen saimme HyXolta Fibretherm-laitteen koekäyttöön laboratorioomme. Saimme testata uutta menetelmää rauhassa omilla näytteillämme laboratoriossamme, Karoliina kertoo.
C. Gerhardt GmbH & Co. KG kehittämässä innovatiivisessa FibreBag-menetelmässä kuitunäytteiden käsittelyssä käytetään erikoistekstiilistä valmistettua FibreBag-pussia. Näytteiden hajotus, pesut ja suodatus tehdään kertakäyttöisen pussin läpi. Menetelmän erikoisuus on pussien tasakokoiset reiät, mikä antaa analyysille erittäin hyvän toistettavuuden. FibreBag-pusseja löytyy erilaisilla silmäkoilla raakakuitu-, NDF-, ADF-, ADL-määrityksiin.
- Teimme koekäytön aikana NDF-testit sekä vanhalla laitteella että Fibrethermillä ja tulokset vakuuttivat meidät. Fibrethermillä rinnakkaistulokset olivat tasalaatuisempia, Karoliina kertoo.
Fibretherm-laitteistolla kuitumääritys saadaan automatisoitua. Laitteessa on 12 näytepaikkaa ja se tekee reagenssien lisäykset, keiton ja pesut automaattisesti. Tämä vapauttaa käyttäjän muihin töihin, mikä lisää osaltaan laboratorion resursseja.
- Käytössämme on välineistö kolmeen analyysisarjaan, mikä mahdollistaa laitteen päivittäisen käytön keskeytyksettä. Laite on myös nopeampi, sillä 12 näytepaikkaa tuplasivat näytteiden analysointikapasiteetin entiseen verrattuna, Karoliina sanoo vertaillessaan laitteita toisiinsa.
Myös laitteen käytettävyydessä on huomattavia eroja vanhaan, jotka helpottavat päivittäisiä toimia laboratoriossa.
- Vanhassa analyysimenetelmässä näytesinttereiden puhdistaminen oli haastavaa. Tässä menetelmässä puhdistettavaksi jää lasilevitin ja -upokas ja voit olla aina varma suodattimen puhtaudesta, jatkaa Karoliina vertailua.
- Laitteen toiminnassa ei ole ollut moitittavaa. Keiton alussa tehoa täytyy toisinaan säätää, jotta kiehuminen saadaan sopivaksi niin, ettei näytettä vaahtoudu ulos näytepussista, mutta kiehuminen on kuitenkin riittävää. Aina tarvittaessa olemme saaneet neuvoja HyXolta, Karoliina kertoilee käyttökokemuksia.