Kalkin käyttö vesilaitoksilla – Uusi laitteisto toi Kymen Vedelle varmuutta ja säästöjä

Kalkin käyttö vesilaitoksilla – Uusi laitteisto toi Kymen Vedelle varmuutta ja säästöjä

 

Vesilaitosten kalkinsyöttölaitteistot ovat perinteisesti aiheuttaneet haasteita: laitteet ovat olleet vanhanaikaisia, toimintavarmuus on ollut heikko ja kalkin käyttöä on jopa vältetty teknisten ongelmien vuoksi. Kymen Vesi Oy päätti kuitenkin tarttua haasteeseen ja päivittää Utin Kuivalan laitoksen kalkkialkalointijärjestelmän vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Ratkaisuksi valikoitui Hyxo Oy:n toimittama Sodimate-laitteisto, joka on parantanut prosessin luotettavuutta ja tuonut kustannussäästöjä.

Vanha laitteisto tuli tiensä päähän – kuinka varmistaa vesilaitoksen häiriötön toiminta?

Etelä-Kymenlaakson talousvesi valmistetaan Kymenlaakson Vesi Oy:n Utin tekopohjavesilaitoksella, joka palvelee muun muassa Kotkan ja Haminan alueen asukkaita ja yrityksiä. Yksi vesilaitoksen tärkeimmistä tehtävistä on veden alkalointi, jolla varmistetaan veden laatu ja käyttökelpoisuus.

Vuosikymmeniä käytössä ollut laitteisto alkoi kuitenkin osoittaa ikääntymisen merkkejä.

– Vanhan kalkinsyöttölaitteiston luotettavuus ei ollut enää sillä tasolla, mitä tämän päivän vesihuolto vaatii. Lisäksi varaosien saaminen alkoi olla haastavaa, kertoo Kymen Veden edustaja Jukka Pesu.

Laitoksen toimintaa ei kuitenkaan voitu keskeyttää päivityksen ajaksi. Ratkaisuksi valittiin Hyxo Oy:n ja Terco Engineering Oy:n yhteistyössä toteuttama moderni kalkkialkalointijärjestelmä, joka asennettiin ilman prosessikatkoksia.

Miksi kalkki? Lipeään verrattuna turvallisempi ja edullisempi vaihtoehto

Vesilaitosten alkalointiprosesseissa on perinteisesti käytetty joko kalkkia tai lipeää. Lipeä on ollut suosittu vaihtoehto helppokäyttöisyytensä vuoksi, mutta sen käsittelyyn liittyy myös haasteita – se on syövyttävää ja aiheuttaa turvallisuusriskejä.

– Kalkin käytöstä on ollut aiemmin huonoja kokemuksia, mutta ne johtuivat pääasiassa vanhentuneesta tekniikasta. Nykyään kalkkialkalointi on turvallisempi ja taloudellisesti kannattavampi ratkaisu, Hyxon tuotepäällikkö Kari Rusi toteaa.

Sodimate-laitteiston ansiosta kalkin käyttö on paitsi varmempaa myös kustannustehokkaampaa.

– Jos katsotaan pitkää aikaväliä, esimerkiksi 20 vuoden käyttöjaksoa, kalkin käyttö on merkittävästi edullisempaa kuin lipeän, Tercon toimitusjohtaja Ari Saari lisää.

Sodimaten järjestelmä perustuu ratkaisuun, jolle on aiemmin myönnetty patentti. Vaikka kyseinen patentti on sittemmin rauennut, kertoo se siitä, että kyseessä on teknisesti oivaltava ja markkinoilla ainutlaatuinen ratkaisu. Pitkän kehitystyön tuloksena syntynyt järjestelmä on yhä yksi parhaista saatavilla olevista vaihtoehdoista kalkin käsittelyyn, ja sen toimivuus on todennettu useissa kohteissa.

Asennus ilman katkoksia – Hyxo ja Terco ratkaisivat haasteet

Vesilaitoksilla tehtävät päivitykset ovat haastavia, koska vedenjakelua ei voida keskeyttää. Siksi uuden laitteiston asentaminen vanhan rinnalle ja sen sujuva käyttöönotto oli kriittistä.

Hyxo toimitti laitteiston ja Terco vastasi asennuksesta.

– Tällaisissa projekteissa on suuri etu, kun laitehankinnan lisäksi myös suunnittelu, asennus ja käyttöönotto saadaan saman toimijan kautta. Se helpottaa asiakasta huomattavasti, kun ei tarvitse huolehtia eri toimijoiden yhteensovittamisesta, loppuasiakas Pesu sanoo.

Projektin yhteydessä toteutettiin myös muita laitoksen kehitystöitä, mikä mahdollisti kustannustehokkaamman toteutuksen.

Toimintavarmuus parantui, varaosien saanti helpottui

Uuden laitteiston käyttöönoton jälkeen Kymen Veden kokemukset ovat olleet positiivisia.

– Toimintavarmuus on parantunut selvästi. Myös varaosien saatavuus ja huollon nopeus ovat kehittyneet, Pesu kertoo.

Sodimate-laitteisto on suunniteltu käyttäjäystävälliseksi, ja sen huoltotarve on aiempaa vähäisempi.

– Kun laitteisto toimii ilman jatkuvia ongelmia, säästyy niin aikaa kuin rahaa, Saari summaa.

Tulevaisuuden hankkeet – jatkuuko yhteistyö Hyxon kanssa?

Tällä hetkellä Kymen Veden tulevista projekteista ei ole tarkkaa tietoa, mutta Hyxo nähdään vahvana vaihtoehtona myös jatkossa.

– Tärkeimmät valintakriteerimme ovat luotettavuus, kustannustehokkuus ja turvallisuus. Hyxo on osoittanut kykynsä toimittaa toimivia ratkaisuja, ja yhteistyö on sujunut hyvin, Pesu kertoo.

Kymen Vedelle tärkeää on myös kumppanin nopea reagointi ja asiantunteva tuki.

– Näissä projekteissa täytyy pystyä luottamaan siihen, että asiat hoituvat joustavasti ja ilman turhia viiveitä. Hyxo ja Terco ovat tässä onnistuneet, Pesu toteaa.

Johtopäätös: Helppoa ja varmaa kalkin annostelua

Uusi kalkkialkalointijärjestelmä on osoittanut, että kalkin käyttö voi olla helppoa ja luotettavaa – kunhan laitteisto on oikeanlainen. Kymen Veden kokemus osoittaa, että vanhat huonot kokemukset kalkista voi unohtaa, ja nykyaikaisella tekniikalla saavutetaan sekä taloudellisia että toiminnallisia hyötyjä.

– Jos jollain toisella vesilaitoksella on ollut aiemmin ongelmia kalkinsyötössä, suosittelen tutustumaan Sodimaten nykyaikaisiin ratkaisuihin. Oikealla laitteistolla kalkin käyttö on järkevä ja kustannustehokas valinta, Hyxon Rusi summaa.